Afgelopen weekend stond ik samen met FabrykDesign op de beurs Vrouw! In Leeuwarden. Vanuit een van de stijlkamers gaf ik workshops en advies. Het verhaal van een van de mensen die ik van advies voorzag, inspireerde mij om deze  blog te schrijven. De vrouw in kwestie gaat namelijk samen wonen met haar vriend, maar ze verschillen beide zo van woonstijl dat ze er niet uit kwamen. Zij houdt van Scandinavisch en licht en hij van donkere kleuren en (hoe kan het ook anders, die mannen ook altijd!) stoer en industrieel.

In deze blog neem ik jullie mee in de verschillende woonstijlen en geef ik tip hoe je ze kunt combineren.

Welke woonstijlen zijn er eigenlijk?

Industrieel

Bij industrieel zie ik altijd een oude fabriekshal voor me. Kenmerken van de stijl zijn materialen zoals staal, beton, baksteen en metaal. In een interieur zie je deze elementen terug komen in grote fabriekslampen, onbewerkte bakstenen muren, metalen (locker)kasten en verweerde werkbanken.  Niet gek dat deze stoere stijl vaak mannen, maar uiteraard ook genoeg vrouwen, aanspreekt.

Scandinavisch

De Scandinavische woonstijl kenmerkt zich door rust en eenvoud. Je ziet vooral hout (vloer en meubels) en natuurlijke materialen zoals wol en schapenvachtjes. De basis vaak wit aangevuld met grijs of beige/zandtinten en soms zwart of bruin. Als er kleur wordt toegepast, dan zijn dit zachte pastelkleuren. De stijl van Ikea is typisch Scandinavisch te noemen.

Landelijk

Bij de landelijke stijl komt oorspronkelijk van het wonen op het platteland. De sfeer van een romantisch oud boerderijtje, oftewel met veel brocante. Er komen veel tierelantijntjes voor, zoals spiegels, servies, glaswerk en rieten manden. Het merk Riverdale past helemaal in deze stijl. Je ziet veel ronde vormen, bijvoorbeeld in de gedecoreerde poten (bolpoten) van tafels en stoelen. Verder zijn de meubels groot en stoffen die je vaak terug ziet zijn linnen en katoen.

Retro

Een retro interieur doet me denken aan de jaren 50, met grafische prints en vintage meubels.  Qua kleuren moet je denken aan veel geel, oranje en bruintinten aangevuld met vintage elementen zoals gekleurde (plastic of glas) vazen en andere kringloopvondsten. Houten meubelen en organische en geometrische vormen wisselen elkaar af.

Bohemian

In de bohemian woonstijl is een mix van kleuren(o.a. terracotta, paars, geel en rood), prints en oosterse/mediterrane invloeden.  Vaak zie je een loungegedeelte/lage zithoek met veel (kelim of hippiestjjl)kussens, (perzisch) vloerkleden en poefen.  Kwastjes en franjes zijn een must voor deze stijl.  Deze stijl heeft dan ook veel overeenkomsten met de Ibizastijl, alleen is die meer gericht op de zomer.

Mixen

Het mixen van stijlen is vaak ook een noodzaak. Je bent niet altijd in de gelegenheid om een geheel nieuw interieur aan te schaffen. Vaak wordt het dus een combinatie van een nieuw meubelstuk met de meubels die al had. Van stijl veranderen gaat vaak ook geleidelijk. Daarnaast liggen mannen en vrouwen niet altijd op een lijn, dus is mixen vaak noodzakelijk. Bij ons kwam het idee van de stalen zwarte vakken kast ook van m’n vriend. Hierbij een aantal woonstijlen met elkaar gemixt. Be inspired!

Scandinavisch met industrieel

De Scandinavische stijl kun je met veel woonstijlen combineren, juist omdat de basis lichte en eenvoudig is. Daar kun je prima een donkere accentmuur en stoere materialen aan toevoegen.

Hoe gaaf zijn deze pasteltinten bij de donkere muur? Hij zijn donkere muur en kast en zij de zachte pastels en lichte vloer uit de Scandinavische stijl.

Scandinavisch en bohemian

Hou je van een licht huis, maar wil je dan wat meer kleur gebruiken? Voeg dan bohemian elementen, zoals een aantal kelimkussens toe. Hier zou bijvoorbeeld een perzich tapijt ook goed staan. Deze gecombineerde stijl wordt Scandiboho genoemd.

Landelijk met industrieel

Om een landelijk interieur wat stoerder te maken kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om bij deze landelijke tafel met bolpoten voor stoere stoelen met een stalen frame en industriële lampen te kiezen.

Bohemian met industrieel

Dit is een goed voorbeeld van een bohemian interieur met industriele invloeden. Een goed voorbeeld om je man/vriend, die houden immers vaak van stoer en industrieel, tevreden te stellen.

Retro met scandinavisch

Omdat de retro woonstijl kleurrijk en vol prints is, is het aan te raden om de basis licht te houden.

Wil je niet dat het interieur te druk wordt? Lees dan mijn vorige blog over hoe je rust in een interieur creëert.