Niet veel zou je zeggen, behalve dat ze op nog geen 3 kilometer afstand van ons wonen!

We hebben het hier over de tijgers en leeuwen van Falida, een project van Stichting Vier Voeters. Hier wordt gezorgd voor dieren die mishandeld, misbruikt, verwaarloosd of verminkt zijn. Grote kat-achtigen afkomstig uit oorlogsgebieden of uit dierentuinen waar ze niet  goed verzorgd kunnen worden.

Samen met Brent heb ik een afspraak met Simone, enthousiast worden we ontvangen in Nijeberkoop. Na een kennismaking worden we rondgeleid. Wat een belevenis, zo dicht bij deze prachtige beesten! Wat een machtige koppen, grote poten en een  imposante verschijning!

Hoe relaxed en in goede conditie ze nu zijn, is natuurlijk niet altijd zo geweest… Neem nou Ivan-Asen, hij werd geboren in 2014 in Ragrad Zoo een dierentuin in Bulgarije die tevens diende als illegaal fokstation. Ivan-Asen heeft een heftig leven achter de rug, toen hij gered werd was hij ondervoed, uitgedroogd, uitgemergeld en erg angstig. Ivan is het resultaat van inteelt, en heeft hierdoor vergroeien. Op 27 maart 2018 kwam hij aan in Felida, hier krijgt hij alle zorg om te herstellen.

Pfoee heee, Brent en ik zijn echt wel onder de indruk van deze machtige beesten, Vooral Brent kijkt zijn ogen uit en vraagt Simone het hemd van het lijf. Het is dan ook wel heel bijzonder om zo dichtbij angstvallig houd ik zijn hand beet) kennis te mogen maken met deze Big Cats. Al fruttend, lopen ze langs ons. Frutten is het geluidje wat ze maken als begroeting, het klinkt een beetje als ppfrut pffrut.  Wat me meteen opviel is dat ze zo duidelijk allemaal hun eigen uitstraling en oogopslag hebben. De een heeft geel/groene ogen, de ander meer grijs/groen en er is zelfs een loensende dame.

Als kers op de taart mochten we ook in het welpenverblijf kijken van Masoud en Terez, deze ukkies zijn een half jaar oud en kijken je vertederend met een scheef koppie aan. Ze zijn ook geboren in Bulgarije en zijn verstoten door hun moeder. Bij Felida mogen ze opgroeien tot sterke en gezonde leeuwen.

Felida is volledig afhankelijk van giften van donateurs. En dat is lang niet altijd makkelijk.  Alle inkomsten komen ten goede van de dieren en hun verblijven. Daarom heb ik een leuk plan bedacht,

Samen met Nadine de Ruiter Fotografie gaan we al deze beauty’s vast leggen op camera,  Vervolgens gaat Fabryk Design aan de slag, we maken posters, stoere canvassen en wie weet wat nog meer!  Een deel van de opbrengst komt weer ten goede van stichting Felida. Zo zorgen we met elkaar dat ook de komende jaren de Big Cats een gezond en veilig onderkomen hebben.

Fotocredits: Jeanine Noordermeer