En dan ineens zit je weer op je eigen plekje op kantoor, mijn schoenen heb ik uit geschopt en Pip ligt onder mijn bureau. Een kop dampende thee naast me en een fijne playlist van Simon and Garfunkel op spotify.

Een waslijst aan mails wacht op een reactie, 101 notes op mijn bureau met uitzoekklussen en 56 gemiste oproepen. De hectiek en de waan van de dag wacht weer op mij. Ik ben weer thuis in de door mij zo geliefde fabryk. Voor even kan het me gestolen worden, ik wil nog zo graag even nagenieten van de VT Wonen & Design beurs. Even laten bezinken wat voor mijlpaal we hebben bereikt. Nooit ben ik gestrest voor een event, we hebben een draaiboek we passen links en rechts wat aan en het is knallen. Maar nu, de grootste woonbeurs van Nederland, met grote gevestigde merken. Met stands die gebouwd worden door professionele stand bouwers, die met hoogwerkers en een team van timmerlieden de stands in de steigers zetten. En daar staan wij, Fabryk Design, een klein label uit het Friese Donkerbroek wat nog maar 3 jaar bestaat.

Ja, het heeft me slapeloze nachten gekost, zowel fysiek als emotioneel veel van me gevergd. Oktober woonmaand is voor ons de drukste maand van het jaar, ook de maanden november en december die nog komen zijn de maanden waarin we gaan pieken en alle zeilen bij moeten zetten.

Ik laat mijn gedachten terug gaan naar begin september, de Showup beurs in Haarlemmermeer, de aftrap voor het woonseizoen. vanaf die tijd staan we continu op AAN. Tijd voor vrienden en familie is er nauwelijks, het is opstaan en naar bed gaan met Fabryk in je hoofd. Het workshopseizoen barst los met dit jaar een record aan opgaves. Alles loopt via een strakke planning en ik heb extra personeel aangenomen.

Fabryk Design zit in de lift, we ontwerpen, produceren en verzenden met onze fabryk-family alsof het een lieve lust is. En dat is het ook, iedereen die bij ons werkt heeft hetzelfde doel voor ogen. Een mooi en eerlijk product afleveren bij de particulier en winkels. Ik wordt gevraagd voor interviews en we hebben mee gewerkt aan een commercial voor de Rabobank.

We worden gevraagd om mee te denken bij hele toffe projecten, organiseren events en daarnaast runnen we Fabryk Werkt! Onze dagbesteding voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt begint te lopen en ook de opzet naar re-integratietrajecten krijgt vorm. Inmiddels werken er 4 jongeren middels diverse trajecten en hebben we contracten met diverse gemeentes.

Je begrijpt misschien dat ik vaak werk met twee petten op. Enerzijds run in Fabryk Design en aan de andere kant Fabryk Werkt! De combinatie is prachtig, aan de ene kant zijn we commercieel en moet er keihard geld verdient worden. De andere kant van ons werk is dat we ons inzetten voor een kwetsbare doelgroep die op deze manier ook de feeling krijgt met het bedrijfsleven, maar dan zonder de druk op je schouders die je in een reguliere werkomgeving wel kunt ervaren.

Ik pleit voor een balans tussen je werk en privé,  niet voor niks werken we samen met de Verkikkering waarin we ons team en mijzelf trainen om voorop te stellen wat je echt belangrijk vindt. In deze maatschappij ligt een burn-out al snel op de loer omdat we zoveel moeten en de verwachtingen hoog zijn. ( meestal door ons zelf opgelegd!)

Ik ben een kei in het negeren van signalen, steek mijn kop in het zand en ga door. Desnoods totdat ik er bij neer val. Ook al zeggen anderen tegen mij Esther pas je wel op jezelf? Lekker makkelijk praten denk ik dan. Jullie hebben geen bedrijf te runnen met verantwoordelijkheden en verplichtingen zoals personeel, een pand en alles wat er bij komt kijken. Het is ook mijn trots die me op dat moment in de weg staat, Ik wilde dit, dan zal ik het fixen ook. Tenslotte is het mijn droom die ik aan het verwezenlijken ben, dus hoezo moe?

Je voelt hem misschien al aankomen, met het runnen van twee bedrijven het managen van een gezin en de ratrace van het afgelopen jaar krijg je een keer een tik op je neus. Als je constateert dat je gezin op dezelfde manier runt als je bedrijf, als je kinderen vragen wanneer je eens een middag thuis bent en je al in geen eeuwen meer qualitytime met je man hebt gehad. Dan gaat er ergens iets niet goed.

“Geluk Werkt” was de naam van de training die de Verkikkering bij ons heeft gegeven in de Fabryk. Je werk, in mijn geval mijn levenswerk, want zo zie ik Fabryk Design, werkt alleen als ik ook voor mezelf zorg. Als ik tijd en aandacht heb voor mijn gezin en het vuur laat branden in de relatie met mijn man. In het weekend van de VT wonen & design beurs zijn we heerlijk met zijn tweeën naar Amsterdam geweest. Samen de beurs over, lekker gegeten en Amsterdam in geweest. Even ontladen, nieuwe plannen smeden en een modus vinden om ons hectische bestaan vorm te geven zodat we het ook volhouden.

Over een ding zijn we het allemaal eens, Fabryk Design is nog lang niet uitgegroeid, we zitten vol toekomst plannen! En om even terug te gaan naar de beurs, wat ben ik onwijs trots. Wat hebben we gebuffeld met elkaar, in een tijdsbestek van slechts 3 weken heeft team fabryk een beursstand op poten gezet. Daar stonden we dan toch maar mooi, op de grootste woonbeurs van Nederland, tussen de grote merken! Onze stand was de hele week vol met bezoekers en wat hebben we toffe en inspirerende mensen leren kennen.

 

Samen met Lacq hebben we een prachtige week gehad, enthousiast heb ik samen met onze toppers het verhaal van Fabryk Design mogen vertellen en demo’s gegeven met de mooie waxen van Lacq. Deze vind je nu ook op onze website. Lacq Decowax

En ik? ik ga nog even door met nagenieten, en ook een beetje beter voor mezelf zorgen!

Liefs Esther