Shop onze nieuwste voorjaarscollectie deze hele maand met 10% korting!

Fabryk Fabryk Fabryk…. Alles in mij ademt Fabryk Design.

Ik sta er mee op en ga er mee naar bed, het is ‘s morgens het eerste waar ik aan denk en het laatste als ik ga slapen. Noem het bevlogen of gek, of misschien wel beide. Maar zoals (denk ik) iedere ondernemer heb je van die momenten waarbij je afvraagt: Waar the F*ck ben ik mee bezig?

’S Morgens vroeg ingepakt als een ijsbeer in de werkplaats aan het schuren en verven om vervolgens ‘s middags weer all dressed up bij een klant langs te gaan. De administratie blijft liggen voor de avond en de zondagochtend. Zo ben je voor je het weet 24/7 aan het werk. Voelt het als werk, bij lange na niet. Ik krijg er nog steeds energie van en het geeft me ontzettend veel voldoening. De mooie producten die onze werkplaats verlaten, de lieve mailtjes en berichten van blije klanten. Ieder pakket die deur verlaat…Maar uiteindelijk moet er ook geld verdiend worden om de boel te laten draaien. Gekscherend zeggen we ’s ochtends bij het opstaan tegen elkaar: Der ut, de wein moat rolje (de wagen moet weer rollen 😉

 

Money money money, it’s so funny in a rich man’s World

Nu we groeien en groeien komt er ook financieel het een en ander meer bij kijken, grote hoeveelheden voorraad, verf, materialen en personeelskosten. Om nog maar te zwijgen over verzekeringen en marketing klappers. Ineens word je een echt bedrijf en is het hobbymatige er wel van af. Holy moly wat een verantwoordelijkheden krijg je ineens in je schoot geworpen. Zeker Interessante aspecten van het runnen van een business, maar ook eentje waar ik nog genoeg te leren heb!

Is de werkdag nu alweer voorbij?

Natuurlijk kan ik het een en ander uit handen geven, en daar word ik ook steeds beter in. Zo hebben we zo langzamerhand een team van specialisten om ons heen verzameld. Want om de creatieve processen te laten stromen heb ik wel ruimte nodig. Ik kan niet op commando een nieuw design creëren. Dit kost tijd en die heb ik lang niet altijd. Want als alle mail is beantwoord, de facturen verwerkt, alle social media kanalen een update hebben gehad, contacten met leveranciers zijn onderhouden en de nodige telefoontjes zijn gepleegd kruipt de klok alweer richting einde middag. En dan niet te vergeten de bestellingen die toch minimaal 3x in de week willen versturen. Ja, dan denk ik wel eens….. pffffffff is dit nou wat ik wilde. Dit zijn absoluut de lastige momenten om de focus niet uit het oog te verliezen.

Reality check

Ik wist een jaar geleden dat ik het kon en dat ik het wilde. Als ik het over mocht doen had ik nog steeds met 1000% dezelfde keuze gemaakt. Fabryk is mijn 3e kind, het zit in mijn bloed en ik voed het met liefde. Gevoelsmatig kom ik weer op een keuzemoment zoals anderhalf jaar geleden. Hoe gaan we Fabryk Design verder inrichten. Blijf ik/wij alles zelf doen, ga ik meer uit handen geven. Gaan we nog groter produceren, gaan we andere kanalen in de markt bedienen, hoe blijven we alles behappen….Jeetje best wel vraagstukken waar ik wakker van kan liggen. De deur van onzekerheid staat dan weer op een kier…..

Om alles goed in kaart te brengen ben ik begonnen met een tour langs bedrijven. Potentiële leveranciers, winkels en designers. Met welke wil ik samenwerken, waar liggen kansen en hoe benutten we die optimaal. En laat ik daar nou eens heel gelukkig van worden. On tour in mijn auto het land doorkruisen met de zon op het raam en Mumfords & Sons uit de speakers. Mensen ontmoeten, dezelfde passie voor je vak delen en plannen smeden!

Volgens mij ben ik al begonnen aan de volgende stap!

Geniet van het weekend!

Liefs Esther