Let op! Wegens vakantie is het momenteel niet mogelijk om een bestelling te plaatsen.

Duurzaamheid. Tegenwoordig is het een steeds terugkerend iets. Chocolade, telefoons, bankieren, van dit alles en meer is wel een duurzame vorm te vinden. Alleen maar goed, natuurlijk. Wie wil er nou niet de wereld verbeteren en in stand houden voor de volgende generatie? Fabryk Design wil dat ook en haar eigen steentje bijdragen aan het behoud en verbeteren van mens en milieu. Dit gaat op meerdere manieren.

Sociaal ondernemen

Zo heeft Fabryk Design het project Fabryk Werkt gestart. Bij dit project kunnen mensen met een beperking, geestelijk of fysiek, maar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, (weer) leren hoe het is om mee te draaien in een echt bedrijf. Het doel van Fabryk Werkt is dan ook om haar deelnemers een volwaardige plek te geven in de maatschappij door middel van werk. Het mooie aan dit project is dat het geen winstoogmerk heeft, waardoor er ruimte voor een individuele, op de persoon afgestemde aanpak. Door dit te doen denkt Fabryk Design aan de mens.

Mens, maar ook milieu

Het milieu wordt uiteraard ook niet vergeten. Aan het begin van het productieproces wordt er al rekening gehouden met het milieu omdat alle grondstoffen uit Nederland komen. Daarnaast wordt er geen grote voorraad gehouden, wat weer ten goede komt aan de vraag naar grondstoffen. Ook is al het materiaal gekeurd door de Forest Stewardship Council, of FSC. De FSC zet zich in voor het behoud en verantwoord gebruik van bossen over de gehele wereld. Ook na het frezen van de materialen is er ruimte voor besparing. De reststukken die overblijven worden hergebruikt om kleinere designs van te maken. Mocht dat niet mogelijk zijn worden de kleinere stukken verzameld en gerecycled.

Dat is lang niet alles, echter. Ook het personeel draagt bij aan het milieu door een aantal simpele principes in gedachten te houden. De lichten uit in ruimtes die niet worden gebruikt of de thermostaat lager in diezelfde ruimtes, maar ook het scheiden van het afval of het nadenken of dat printje wel echt nodig is zijn een paar voorbeelden.

Besparing op de werkvloer

Verderop in het hele proces is er nog meer besparend werk gedaan. Nergens voor nodig, natuurlijk. Op de inpaktafel is er nog meer winst behaald, door het gebruik van ruim 95% tot wel 98% minder plastic. Waar er eerder bubbelfolie werd gebruikt worden producten als de mini’s en de tiny’s nu verpakt in vloeipapier. Hetzelfde effect met minder impact op het milieu.

Ook wordt er nauwelijks plastic tape gebruikt. Het kleine beetje tape wat wel wordt gebruikt is veelal van papier, waardoor dit net zoals het karton van de doos regelrecht in de papierbak kan. Sterker nog, binnenkort wordt ook deze tape vervangen door een nietapparaat, waardoor de kartonnen dozen met hun waardevolle inhoud niet meer dicht worden gemaakt met bovengenoemde tape.

Maar ook nu is het nog niet uit met het besparen. Nadat het product is ingepakt en klaarstaat voor transport worden er nog duurzame keuzes gemaakt. Transport wordt gedaan door bedrijven in de buurt van Fabryk Design, zodat aanrijtijden worden verkort. Kleinere pakketten worden lokaal verzonden maar ook kunnen de klanten hun bestellingen zelf op locatie afhalen. Al met al wordt er dus flink bespaard op lasten voor het milieu. Door dit alles durft Fabryk Design met alle trots te zeggen: Fabryk Design is duurzaam design.

SFEERFOTO - fabryk-werkt-handen- platte handen op elkaar - Nadine 2022