Let op! Wegens vakantie is het momenteel niet mogelijk om een bestelling te plaatsen.

Dromen, durven en doen

“He Es, in juli bestaat Fabryk 5 jaar he! Wil je hier nog aandacht aan schenken?”

Aandacht aan schenken? Dit gaan we groots vieren! Als de dag van gisteren dat Sytze en ik op 1 juli naar de KvK reden om ons bedrijfje in te schrijven. Wat we precies gingen maken, vroeg de vriendelijke dame achter de balie. We maken woonaccessoires in geometrische stijl uit hout. Dat leek me destijds wel de gemakkelijkste omschrijving van ons product. Ze keek ons aan alsof we een patent aanvroegen op nieuw te ontwikkelen medicijn met een ingewikkelde naam.

Geometrische vormen?

Geometrische vormen? En wat moet ik me daarbij voorstellen? Snel toverde ik mijn telefoon tevoorschijn en liet wat voorbeelden zijn. Iets bedenkelijk schreef ze ons in onder de code: industrieel ontwerp en nijverheid.

Op de terugweg in de auto hebben we hier smakelijk om gelachen. Veel mensen hadden geen idee wat we gingen doen of maken. We hebben dan ook met vallen en opstaan geleerd en vooral uitgeprobeerd wat wel en niet bij ons past. Van maatwerkkasten en tafels tot boomstammen op wieltjes. Vooral dat laatste was een prachtige tijd, de aanvragen bleven maar komen en we hadden niet genoeg droge boomstammen op voorraad. Dus dan maar stapels boomstammen in huis drogen bij de houtkachel. Een krimp of een scheur was niet zo erg, dat hoorde er juist bij.

Klanten ontvingen we thuis, en dronken koffie mee aan de eettafel. Niks was te gek, een tafel naar Amsterdam? Regelen we! De voorkamer werd mijn opslag en kantoor. De eerste grote uitgave was een pc van 700 euro, gekocht van mijn eerst verdiende geld.

Het is tot nu toe een reis van dromen, durven en doen. En soms heel hard op je bek gaan. Het is iedere week een uitdaging om het elftal in de juiste positie op te stellen. Om iedereen te laten doen waar ze goed in zijn. De ene op de marketing, de andere in het magazijn en weer een ander als begeleider van FBRK-Werkt.

Je blijft leren en ontdekken!

We zijn nu vijf jaar verder, en zoveel meer wijzer. Maar nog steeds valt er zoveel te leren en te ontdekken! De juiste personen om je heen die je verder helpen, de ‘wijze’ oude rotten uit het vak waar ik een hoop van leer. Blijven lezen, verdiepen en op scherp staan. Zeker het afgelopen jaar, toen corona om de hoek kwam. Ik heb er genoeg over geschreven en verteld, een ware nachtmerrie waarbij er maar geen licht aan het einde van de tunnel leek te komen….

Nog steeds merken we de effecten van corona, maar het heeft ons ook kansen geboden. We blijven proberen om overal maar de schoonheid van in te zien. Dat ons team, ons gezin en familie gezond is gebleven. Dat we (bijna) gevaccineerd zijn en dan ook weer op volle kracht vooruit kunnen met de dagbesteding. Ik mis de workshops en de klanten in de showroom, de winkels die inkopen en ga zo maar door. Maar het heeft ons ook de tijd gegeven om ons bedrijf goed onder de loep te nemen en zo de plannen voor de komende jaren uit te stippelen.

Van actieve medewerker ben ik door de jaren heen de kapitein op het schip geworden, de route uitstippelen, de koers behouden en zorgen dat alle hens aan dek blijven. Een baan die mij op het lijf is geschreven. En ben ik het zat, dan loop ik naar de werkplaats en ga wat moois creëren. Want ook dat kan nog steeds!